De lessen

Geschikt voor uw school

De lessen van de Bijbel in Beweging zijn voor groep 7
(of 6/7 combi) en geschikt voor:
• Cultuuronderwijs
• Identiteitsonderwijs
• Aanvulling op bestaand Bijbelonderwijs

Het is bewegend leren gekoppeld aan de beroemde Bijbelverhalen. In Engeland volgen ieder jaar 30.000 leerlingen de lessen van de Bijbel in Beweging op Openbare, Katholieke en Protestantse basisscholen.

 

 

Actief bezig

De Bijbel in Beweging is de Nederlandse versie van Walk Through the Bible , een lesprogramma waarin de nadruk ligt op bewegend leren. De trainer komt met een kist vol met attributen en gaat actief met de leerlingen aan de slag met de verhalen uit de Bijbel. We gaan dingen uitbeelden, er wordt met pingpongballen geschoten, er wordt armpje gedrukt, gevolleybald met een wereldbol en nog veel meer. De kinderen zitten ook wel eens te luisteren of te kijken naar hoe andere leerlingen een verhaal uitbeelden, maar ze zijn lekker vaak actief bezig.

De Bijbelverhalen

Onderdeel van onze cultuur!

De Bijbel staat vol met verhalen met connecties met de Nederlandse taal en cultuur. (Her)ken je deze? Je adamsappel? Een vredesduif? Een Sarah-pop in je tuin? Da’s nou zonde? In goede aarde vallen? Pasen? Pinksteren?

We kunnen niet alle verhalen vertellen, dus maken we een selectie en beleven de leerlingen bijvoorbeeld de volgende verhalen:
• En God boetseerde.…
• Een heerlijke vrucht
• De man die met iedereen worstelde
• Vijf sterke vrouwen
• Spionnen in het land
• De herdersjongen die koning werd
• Een lied vanuit het hart
• De koningin die haar volk redde

Is het voor iedereen goed om die verhalen te kennen? Wij denken van wel: het is cultuuronderwijs. En als je het artikel: ‘Bijspijkeren van Bijbelkennis’ leest, dan zijn historicus Adriaan Duiveman en Neerlandicus Herman Pleij (in De Groene Amsterdammer) het daar helemaal mee eens!

Armgebaren

Voor ieder verhaal wordt ook een armgebaar aangeleerd wat de kern van het verhaal weergeeft. Samen met de leerlingen worden de armbewegingen van de vorige les herhaald en nieuwe aangeleerd. Je lichaam gaat die armbewegingen onthouden en zo worden de losstaande verhalen aan elkaar geregen tot één groot verhaal. Leuk om te doen en een effectieve manier om de verhalen op volgorde te onthouden

Werkblad

De nadruk ligt op doen en bewegen en daarnaast krijgt elke leerling een werkblad, waarmee het geleerde bevestigd wordt; een plaatje voor elk verhaal en een verzameling steekwoorden die horen bij de gebaren.

Lespakketten

De lessen van de Bijbel in Beweging worden gegeven door trainers die zijn opgeleid en een licentie hebben. Er kan dus geen lespakket aangekocht worden door de school. De lessen worden aangeboden in twee blokken:

Oude Testament – OT junior – 6 lessen
Nieuwe Testament –  NT junior – 6 lessen

Op dit moment zijn in Nederland alleen de lessen over het Oude Testament beschikbaar, maar we verwachten dat het Nieuwe Testament begin 2023 ook beschikbaar zal zijn. Dat is een vervolgpakket op het Oude Testament en zal worden aangeboden aan scholen die het Oude Testament al hebben gedaan.

Het meest voor de hand liggende is om 1 les per week te boeken, zes weken achter elkaar. Maar in overleg zijn er ook vast wel andere opties mogelijk.

Kennismakingsgesprek

Voordat een lesprogramma wordt aangeboden aan een basisschool, komt de trainer van de Bijbel in Beweging altijd eerst langs voor een kennismakingsgesprek. Dit is zonder kosten en geheel vrijblijvend.